Miten ja miksi aloittaa paini?
Paini on erittäin edullinen ja hyödyllinen harrastus ja sen voi aloittaa milloin vain tulemalla harjoituksiin. Ensimmäisiin treeneihin voi tulla muutaman kerran kokeilemaan lajia ennen sitoutumista. Aloittelijat harjoittelevat seurassamme maanantaisin tai tiistaisin. Siellä valmentaja ohjaa harrastajaa eteenpäin painijan polulla ja maksuasiat sekä muut yksityiskohdat selviävät parhaiten paikan päällä. Riippumatta siitä mihin harrastukseen lapsi tai nuori lopulta päätyy, painista ei koskaan ole haittaa. Yleinen liikunnallisuus, kehonhallinta ja kamppailutilanteissa pärjääminen ovat haluttuja ominaisuuksia kaikissa urheilulajeissa.
Pakolliset varusteet painissa ovat sisäliikuntavarusteet ja juomapullo. Painitrikoot tai -kentät tarvitaan vasta kilpailuissa, toki aloittelijoiden kilpailuihin voi osallistua ilman niitäkin. Harjoitukset toteutetaan yhdessä taustasta, kielitaidosta tai sukupuolesta riippumatta. Valmentaja katsoo, että jokaisen harjoittelu on turvallista taitotason mukaisesti. Painin oppiminen perustuu tekemiseen, puhetta on vähän ja fyysistä suorittamista sitäkin enemmän.
Ensimmäisiin harjoituksiin osallistuva lapsi saattaa hämmästellä riehakasta meininkiä. Painisali on paikka, jossa nuoret harrastajat saavat valvotusti purkaa energiaa, haastaa itseään fyysisesti ja kamppailla keskenään. Näiden ominaisuuksien harjoittaminen voi olla haastavaa muualla yhteiskunnassa kuin painin parissa, vaikka niistä on hyötyä elämässä.
Milloin painin voi aloittaa?
Monesta muusta kamppailulajista poiketen, painin voi aloittaa hyvin nuorena. Jo 3-vuotiaat pääsevät molskille yhdessä huoltajan kanssa "Nallepainimaan". Myöhemmällä iällä painin aloittaminen ei ole este menestykselle. Esimerkiksi MM-pronssia on Suomessakin voitettu, vaikka laji on aloitettu 17-vuotiaana. Painitaidot kehittyvät painimalla. Samalla kehittyvät muutkin fyysiset ominaisuudet. Toki painisalilla opitaan myös ketteryyttä, tasapainoa, liikkuvuutta ja kurinalaisuutta.
Moneen muuhun kamppailulajiin verrattuna painissa ei ole peruskurssia tai vyöarvoja, vaan lajia saa harrastaa täysillä ensimmäisistä harjoituksista lähtien. Toki valmentaja katsoo harjoitteluparin taitotasoltaan vastaavaksi, joten painin aloittamista ei tarvitse pelätä!
Painia harjoitetaan painiliiton suosituksen mukaisesti. Syyskausi keskittyy vapaapainiin ja kevätkausi kreikkalais-roomalaiseen painiin. Harrastajan näkökulmasta tällä ei ole merkitystä missä vaiheessa kautta lajin aloittaa ja kilpailukalenteri noudattaa samaa suositusta.