Miten ja miksi aloittaa paini?
Paini on erittäin edullinen ja hyödyllinen harrastus ja sen voi aloittaa milloin vain tulemalla harjoituksiin. Ensimmäisiin treeneihin voi tulla muutaman kerran kokeilemaan lajia ennen sitoutumista. 2-4-vuotiaat aloittavat huoltajan ja lapsen yhteisestä harjoitusmuodosta Nallepainista. 5-7-vuotiaat harrastavat Nassikkapainia ja 8-14-vuotiaat menevät Painikouluun. Harjoituksissa valmentaja ohjaa harrastajaa eteenpäin painijan polulla. Maksuasiat sekä muut yksityiskohdat selviävät parhaiten paikan päällä. Riippumatta siitä mihin harrastukseen lapsi tai nuori lopulta päätyy, painista ei koskaan ole haittaa. Yleinen liikunnallisuus, kehonhallinta ja kamppailutilanteissa pärjääminen ovat haluttuja ominaisuuksia kaikissa urheilulajeissa.
Pakolliset varusteet painissa ovat sisäliikuntavarusteet ja juomapullo. Jarrusukat tai "sisäleikkipuistosukat" toimivat aluksi painitossun korvikkeena. Painitrikoot tai -kengät tarvitaan vasta kilpailuissa, toki aloittelijoiden kilpailuihin voi osallistua ilman niitäkin. Harjoitukset toteutetaan yhdessä taustasta, kielitaidosta tai sukupuolesta riippumatta. Valmentaja katsoo, että jokaisen harjoittelu on turvallista taitotason mukaisesti. Painin oppiminen perustuu tekemiseen, puhetta on vähän ja fyysistä suorittamista sitäkin enemmän.
Ensimmäisiin harjoituksiin osallistuva lapsi saattaa hämmästellä riehakasta meininkiä. Painisali on paikka, jossa nuoret harrastajat saavat valvotusti purkaa energiaa, haastaa itseään fyysisesti ja kamppailla keskenään. Näiden ominaisuuksien harjoittaminen voi olla haastavaa muualla yhteiskunnassa kuin painin parissa, vaikka niistä on hyötyä elämässä.
Milloin painin voi aloittaa?
Monesta muusta kamppailulajista poiketen, painin voi aloittaa hyvin nuorena. Jo 3-vuotiaat pääsevät molskille yhdessä huoltajan kanssa "Nallepainimaan". Myöhemmällä iällä painin aloittaminen ei ole este menestykselle. Esimerkiksi MM-pronssia on Suomessakin voitettu, vaikka laji on aloitettu 17-vuotiaana. Painitaidot kehittyvät painimalla. Samalla kehittyvät muutkin fyysiset ominaisuudet. Toki painisalilla opitaan myös ketteryyttä, tasapainoa, liikkuvuutta ja kurinalaisuutta.
Moneen muuhun kamppailulajiin verrattuna painissa ei ole peruskurssia tai vyöarvoja, vaan lajia saa harrastaa täysillä ensimmäisistä harjoituksista lähtien. Toki valmentaja katsoo harjoitteluparin taitotasoltaan vastaavaksi, joten painin aloittamista ei tarvitse pelätä!
Painia harjoitetaan painiliiton suosituksen mukaisesti. Syyskausi keskittyy vapaapainiin ja kevätkausi kreikkalais-roomalaiseen painiin. Harrastajan näkökulmasta tällä ei ole merkitystä missä vaiheessa kautta lajin aloittaa ja kilpailukalenteri noudattaa samaa suositusta.
Miten pääsen ensimmäisiin harjoituksiin?
Kalliosuojaan tarvitaan ovikoodi. Tule ensimmäisiin harjoituksiin hyvissä ajoin, jotta pääset sisälle muiden harjoittelijoiden mukana. Painisali sijaitsee kalliosuojan perällä salibandykenttien takana. Saat harjoituksissa itsellesi ovikoodin, jolla pääset jatkossa kulkemaan itsenäisesti rakennukseen. Rajatorpan kalliosuojassa harrastetaan myös muita kamppailulajeja, joten sisällepäästäjiä löytyy varmasti.
Seuran omat varusteet tilattavissa verkkokaupasta
Vantaan Sampo Ry:llä on oma verkkokauppa, josta seuran jäsenet voivat tilata oman tarpeen mukaan harjoittelu- ja vapaa-ajan vaatteita sekä muita varusteita. Verkkokaupan osoite on https://vantaan-sampo.myspreadshop.fi/ . Kyseessä on "Print on demand" -kauppa eli tuotteet valmistetaan vasta tilauksesta. Tästä johtuen toimitusaika voi olla 1-2 viikkoa.
Vaikka tilaisit kerralla useita tuotteita, niin ne voidaan toimittaa eri paketissa. Vantaan Sampo on luonut kaupan ja jokaisesta tilatusta tuotteesta menee pieni siivu seuran varainhankintaan. Tuotteita löytyy miehillä, naisille, nuorille ja lapsille. Painitrikoita tai -kenkiä valikoimasta ei löydy. Niitä kannattaa kysellä käytettynä muilta harrastajilta käytettynä. Tuoteportfoliota päivitetään sitä mukaa kuin palveluntarjoaja avaa uusia tuotteita. Verkkokaupasta löytyy hyvät kokotaulukot jokaisesta tuotteesta. Huomioithan, että tilatessasi siirryt Spreadshopin asiakkaaksi. Me emme näe kuka on tilannut mitäkin, osaa vastata reklamaatioihin tai toimitusaikakyselyihin. Ne hoidetaan suoraan Spreadshopin asiakaspalvelun kanssa.
Seuran omat painitrikoot tilataan kootusti vähintään kerran vuodessa. Seuraavaa tilausta on suunniteltu syksylle 2024. Lisätietoa aiheesta saat seuran sosiaalisen median kanavista.